Niet-uitputtende lijst van hormoonontregelaars
- alkylfenolen:
Aanwezig in pesticiden, verf, wasmiddelen, PVC maar ook in onze dagelijkse producten: scheerschuim, aftershaveverzorging, cosmetica, haarverf... Alkylfenol imiteert oestrogeenhormonen en hoopt zich op in het lichaam, wat de vruchtbaarheid bij mannen aantast en schildklieraandoeningen kan veroorzaken ( aangeboren hypothyreoïdie) bij pasgeborenen. In de natuur heeft een studie van het Environment Health Network aangetoond dat deze hormoonontregelaar mannelijke vissen vervrouwelijkt die ermee bedwelmd waren.
- BHA/BHT of Gebutyleerd hydroxyanisol
BHA is een conserveermiddel dat helpt bij het conserveren van vette producten. Neurotoxisch en betrokken bij de ontwikkeling van kanker (zowel nieren als huid), is BHA door fabrikanten vervangen door BHT (butylhydroxytolueen), dat net zo gevaarlijk is voor de gezondheid. Ze zijn geclassificeerd als hormoonontregelaars vanwege hun nabootsing van oestrogeen en hun interactie met het zenuwstelsel, waardoor gevoeligheid voor allergieën en eczeem wordt veroorzaakt. BHA en BHT zijn te vinden in veel cosmetica, in ontbijtgranen, margarine, kauwgom en in gedehydrateerde soepen...
- Bisfenol A / BPA
We hebben veel gehoord over deze hormoonontregelaar vanwege zijn aanwezigheid in babyflessen en zijn vergiftiging van zuigelingen. Eenmaal ingenomen, verontreinigt het het lichaam en verstoort het het. Wat het waard is om Bisfenol A toe te voegen aan de lijst van hormoonontregelaars, zijn het deze effecten die de geslachtshormonen bij jongens en meisjes verstoren. Dit oestrogene molecuul veroorzaakt genitale misvormingen bij baby's, gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit en depressie bij kinderen, borst- en prostaatkanker, diabetes type 2 en obesitas. Het is ook een van de oorzaken van vroegtijdige puberteit bij jonge meisjes. Bij volwassen mannen verstoort het het voortplantingssysteem, waardoor de onvruchtbaarheidsproblemen toenemen en de kwaliteit van het sperma afneemt. Bisfenol A zit vooral in: blikken, blikjes, tandpasta, babyflesjes en hittebestendige plastic verpakkingen
- Cadmium
Cadmium is een arm metaal dat in verschillende vormen wordt aangetroffen in plastic, gekleurd glas, PVC, pesticiden, elektronische schakelingen, maar ook op plaatsen waar je het het minst zou verwachten: drinkwater, tabak, fruit, schaal- en schelpdieren, ontbijtgranen, melk, pinda's... Cadmium is een hormoonontregelaar vanwege zijn oestrogene capaciteiten. Maar het is ook kankerverwekkend (bevordert het ontstaan van kanker) en veroorzaakt ernstige ademhalingsproblemen. Als het in hoge doses wordt ingenomen, is het uiterst giftig voor de lever, pancreas en nieren. In de tweede helft van de 20e eeuw waren er ernstige voedselvergiftigingen door dit metaal, in contact met vloeistoffen zoals wijn of jus d'orange werden grote hoeveelheden cadmiumdeeltjes losgemaakt en uiteindelijk door mensen ingenomen, met ernstige complicaties tot gevolg.
- PBDE (polybroomdifenylether)
Gebromeerde chemicaliën, PBDE's, worden door fabrikanten gebruikt om vlammen op licht ontvlambare producten zoals kunststoffen of stoffen te vertragen. Veel alledaagse voorwerpen worden ermee behandeld: matrassen, meubels, pyjama's, speelgoed, gordijnen. Ze komen op de lijst van hormoonontregelaars omdat ze de werking van de schildklier, eierstokken en zaadcellen verminderen. Ze kunnen leer-, geheugen- en hyperactiviteitsproblemen veroorzaken bij baby's en jonge kinderen
- Kwik
Kwik, een bekend chemisch element, is een arm metaal dat we vaak aantreffen in thermometers, batterijen, gloeilampen, maar ook in bepaalde huidverlichtende crèmes of antiseptische producten. ze verstoren de functies van de schildklier, wat de goede ontwikkeling van de foetus verhindert en ernstige neurologische aandoeningen veroorzaakt, zoals cognitieve, motorische of geheugenproblemen.
- Parabenen
Alle consumenten van cosmetica, of het nu gaat om verzorgende crèmes of eenvoudige douchegel, zijn bekend met deze chemische stof. Het wordt gebruikt vanwege zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen in wasproducten, medicijnen en ook in bepaalde bewerkte voedingsmiddelen. Hormoonontregelaar met oestrogeen vermogen, naast het veranderen van de kwaliteit van het sperma, doordringt paraben de huid en veroorzaakt ernstige gevoeligheden, huidirritaties en allergieën...
- ftalaten
Chemische stoffen gebruikt als weekmaker in de industrie (douchegordijnen, verpakkingen, verven, enz.) maar ook als fixeermiddel in cosmetica (nagellak, lakken, enz.). Vanwege hun verstorende werking zijn ftalaten verboden in kinderspeelgoed en kinderverzorgingsartikelen. Ze zijn zeer giftig voor de hersenen, voortplantingsfuncties, ademhalings- en zenuwstelsel. Bij vergiftigde jonge kinderen wijzigen ze de schildklierfunctie, waardoor genitale misvormingen en vroegtijdige puberteit ontstaan. Het is ook betrokken bij allergie- en astma-aanvallen veroorzaakt door overgevoeligheid bij kinderen.
- Lood
Lood, een bekend zwaar metaal, wordt gebruikt in pijpen, verf, sommige soorten speelgoed, elektronische apparatuur of bouwmaterialen. Neurotoxisch, het vervuilt het lichaam door zich op te hopen en veroorzaakt ernstige vruchtbaarheidsproblemen. Het verandert het zenuwstelsel en het voortplantingssysteem, het is betrokken bij miskramen, maar ook bij mentale retardatie...
- Teflon en geperfluoreerde verbindingen
Perfluorverbindingen zijn oppervlakteactieve stoffen die bekend staan om hun hoge thermische stabiliteit. Gebruikt als waterdichtingsmiddel, beschermende vernis tegen vet en antiaanbaklaag, worden ze met name aangetroffen in keukengerei, braadpannen, magnetronverpakkingen, regenjassen, sportkleding, maar ook in lichaamscrèmes en tandverzorging. Teflon en perfluorverbindingen worden beschouwd als hormoonontregelaars omdat ze vrouwelijke hormonen (oestrogeen) en schildklierhormonen nabootsen, het zenuwstelsel van foetussen veranderen en ernstige problemen met het geboortegewicht veroorzaken. Ze zijn ook betrokken bij bepaalde vormen van kanker en bij een hoog cholesterolgehalte. Deze verbindingen zijn ook zeer schadelijk voor de hersenen en gaan zo ver dat ze onze reactie op stress wijzigen...
- Triclosan
Antibacterieel en desinfecterend middel dat veel wordt gebruikt in cosmetica en wordt aangetroffen in zeep, tandpasta, cosmetica, scheerschuim, deodorants, make-upverwijderaars, maar ook in sportkleding, sponzen en speelgoed. Triclosan wordt toegevoegd aan de lijst van hormoonontregelaars vanwege deze blokkerende werking op schildklierhormonen. Het wordt ook beschuldigd in gevallen van resistentie tegen antibiotica , maar ook bij leverproblemen, vreemd genoeg lijkt het op het effect van cirrose.
- Fyto-oestrogeen verbindingen
Van natuurlijke oorsprong worden fyto-oestrogeenverbindingen aangetroffen in granen zoals sojabonen. Ze hebben het vermogen om oestrogeen na te bootsen en androgenen te remmen. Dit verandert de hormonale werking van de man en zijn voortplantingsvermogen. Hoewel er weinig studies* over deze zaak zijn gepubliceerd, vragen veel wetenschappers zich af wat de verbindingen zijn met oestrogene principes, die worden aangetroffen in water maar ook in het vlees dat we eten, vanwege de boerderijen die de soja gebruiken om hun dieren te voeren.
Hormoonontregelaars in cosmetica: waar zijn ze voor ?
- siliconen :
Textuurmiddel aanwezig in veel shampoos, gezichtscrèmes en deodorants, aanwezig op de etiketten onder de namen: cyclopentasiloxane, cyclotetrasiloxane, dimethicone, siloxane of Methicone. Het is aangetoond dat ze gevaarlijk zijn voor de voortplantingsfuncties, vooral als ze worden ingenomen via sprays, poeders, spuitbussen, enz.
- Parabenen :
Antibacterieel en schimmelwerend aanwezig in veel hygiënische verzorging en make-up. hydroxybenzoëzuuresters, het draagt de naam Butylparaben, EthulParaben, (ethyl) propylparabens, MethylParaben en Propylparaben, of is verbonden met het woord kalium en natrium. Het wordt ook gevonden onder de naam natriumbenicilaat of paraoxybenzoaat, 4-hydroxybenzoaat en de codes E214, E215, E216, E217, E218 of E219.
De aanduiding "vrij van parabenen" sluit geenszins de aanwezigheid uit van andere conserveermiddelen (natuurlijk of synthetisch) met potentieel allergene of toxische effecten!
- Triclosan :
Gebruikt als een antimicrobieel middel, vaak aangetroffen in babydoekjes. Het moet absoluut worden vermeden voor zwangere vrouwen en baby's.
- BHA / Gebutyleerd hydroxyanisool BHA:
Gebruikt als conserveermiddel en om een aangename geur af te geven, wordt het heel vaak gebruikt in make-up.
- BHT :
Een geweldige vervanging voor BHA voor fabrikanten, omdat hun verbindingen relatief vergelijkbaar zijn, beschrijft Ancres (de National Health Security Agency) het als net zo giftig als BHA.
- ftalaten :
Fixatiemiddelen, het komt voor in parfums, het staat niet altijd op de ingrediëntenlijst, je moet zoeken naar de vermeldingen "geur" of PET en PVC op de verpakking.
- Alkylfenolen :
Gebruikt vanwege zijn emulgerende eigenschappen, is het zeer aanwezig in reinigingsmiddelen, scheerschuim en stylingproducten. Het staat op het etiket vermeld als nonylfenol of een derivaat van NONOXYNOL
- Resorcinol / fenyleendiamine:
Samenstelling van de haarkleurmiddelen, Resorcinol is op het etiket aanwezig als P-Phenylenediamine 1,3-Benzenediol, Resorcin, 1,3-Dihydroxybenzeen, M-Hydroquinone, 3-Phenylenediol, 3-Hydroxyfenol en M-dihydroxybenzeen. Het is aangetoond dat deze stoffen extreem* allergeen zijn bij dieren maar ook bij mensen door het uitlokken van ernstige reacties, eczeemaanvallen en door het verstoren van de schildklier.
- Chemische UV-filters:
Gebruikt in zonnebrandproducten, ze zijn te vinden in bepaalde zomershampoos en zonbeschermende dagcrèmes (SPF), ze worden genoemd: benzofenon-1, benzofenon-3, oxybenzone, ethylhexylmethoxycinnamaat, 4-methylbenzylideenkamfer of 4-methylbenzylideenkamfer, homosalaat . Studies hebben stoornissen in de oestrogeen- en schildklierfunctie aangetoond. ze worden vaak gebruikt in lipsticks en in producten die zijn gedept met de beroemde marketingslogan: parabenenvrij. Deze hormoonontregelaars zijn des te gevaarlijker omdat ze aanwezig zijn in producten die langdurig in contact komen met de slijmvliezen en vervolgens het lichaam binnendringen (die tijdens dit contact in het lichaam worden verspreid).
- Lilial en Butylfenyl Methylpropional:
Gebruikt als geurstoffen in verschillende make-ups, zijn ze op het etiket aanwezig in de vorm van Butylfenyl Methylpropional of BMHCA.
- METHYLISOTHIAZOLINON (MIT), METHYLCHLOROISOTHIAZOLINON (MCIT):
Geclassificeerd als de allergenen die in 2013 de meeste schade hebben aangericht, gebruikt door fabrikanten om parabenen te vervangen, moeten ze volledig worden vermeden vanwege hun hoge toxiciteit en kankerverwekkende effecten.
Sulfaten: Natriumlaurethsulfaat irriterend schuimmiddel, ze veranderen de werking van de hydrolipidenfilm van de huid: beschermende barrière tegen bacteriën en schimmels.
- Essentiële oliën van lavendel en tea tree:
Hoewel we aan het begin van de onderzoeken staan, worden ze ervan verdacht hormoonontregelaars te zijn. Deze zeer krachtige en geconcentreerde stoffen zijn betrokken bij 3 gevallen van gynaecomastie bij kleine jongens. Van etherische oliën van tea tree en lavendel is aangetoond dat ze oestrogeengevoelige cellen beïnvloeden...
Bron: https://endocrine-disruptor.org