Pour une rentrée scolaire responsable sans perturbateurs endocriniens - Nature For Kids

Onlangs had ik de gelegenheid om een ​​zeer interessant artikel te lezen in het maandblad "Le Ligueur" van 19-08-2020 - nummer 14 , gewijd aan hormoonontregelaars (EP) gevonden in schoolmateriaal bestemd voor kinderen.

Weet jij wat hormoonontregelaars zijn?

Dit zijn chemicaliën die vreselijk schadelijk zijn voor de gezondheid van onze kinderen ( een niet-exhaustieve lijst vindt u onderaan dit artikel ). Ze zitten vooral in lunchtrommels en plastic linialen (vooral als het gerecycled plastic is), in blikjes, maar ook in stiften, plastic pennen of gelakte potloden waar onze kinderen graag op kauwen.

Het is daarom noodzakelijk om de voorkeur te geven aan schooltassen gemaakt van natuurlijke en duurzamere materialen, zoals Gots biologisch katoen ( Coque en pâte ), onbehandelde houten benodigdheden ( Ecobos ), notitieboekjes met kartonnen omslagen ( L'arbre aux papies). r of Poopoopaper ).

Voor containers zijn er alternatieven voor plastic, zoals broodtrommels en roestvrijstalen waterflessen ( Ecolunchbox , Joli Monde , Klean Kanteen ).

Geef ook de voorkeur aan de volgende labels die een garantie zijn voor kwaliteit en veiligheid voor onze kinderen, al dan niet geassocieerd met het “Oeko-tex” label; In een toekomstig artikel zal ik hun kenmerken uitleggen.

Niet-uitputtende lijst van de meest voorkomende hormoonontregelaars .

 

Hier is ook de lijst met kunststoffen, om u een precies idee te geven van hun giftigheid: Deze kunststoffen mogen in geen geval worden verwarmd.

 

Acroniem

Naam

Gebruiken

Gezondheidsrisico voor de gebruiker

 

Polyethyleentereftalaat

Flessen water, frisdranken, bakolie, vruchtensap (transparant), allerhande wegwerpverpakkingen, kookzakjes, cosmetische verpakkingen…

KINDEREN : Knuffels en knuffels in microvezels, stof en vulling

Afgifte van hormoonontregelaars, waaronder antimoontrioxide. In de Middeleeuwen werd het gebruikt als braakmiddel. Het is een neef van arseen.

 

 

Polyethyleen met hoge dichtheid of polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE)

Vaak gebruikt voor flessen wasmiddel, vruchtensappen, melk (ondoorzichtig), schroefdoppen, cosmeticaflessen, douchegels, verfrommelde plastic zakken

Uit de PE-familie. Volgens het National Institute for Environmental Health Information (Canada) en het Environmental Health Network (Frankrijk) zou het veilig zijn.

Maar het is een derivaat van koolwaterstoffen!

HDPE vormt weinig risico voor het milieu, het is 100% recyclebaar (en niet 100% gerecycled).

 

 

 

Polyvinylchloride

Verpakkingen voor kaas en vlees. Hoofdzakelijk gebruikt bij de vervaardiging van speelgoed, plastic buizen, enz.

KINDEREN : zachte delen van poppen, badspeelgoed, eenden, plastic boeken, opblaasbaar materiaal, kleding...

 

Vrijkomen van ftalaten bij verhitting of opslag in contact met vetstoffen

 

 

Polyethyleen met lage dichtheid of polyethyleen met lage dichtheid (LDPE)

 

Diepvrieszakken, vuilniszakken, voedselzakken met ritssluiting, voedselfilms, dienbladen

Uit de PE-familie. Volgens het National Institute for Environmental Health Information (Canada) en het Environmental Health Network (Frankrijk) zou het veilig zijn. Afgeleid van koolwaterstoffen vormt LDPE weinig risico voor het milieu, maar het is niet recyclebaar!

 

 

 

Polypropyleen

Gevonden in accessoire-accessoires van het type Tupperware, in bepaalde kinderbekers, bepaalde flexibele waterflessen, herbruikbare voedselcontainers, potten yoghurt, boter, enz.

 

Plastic deeltjes gaan van de container naar het voedsel, zelfs als het koud is. Verschillende studies hebben aangetoond dat een van de gebruikte additieven voor polypropyleen heeft oestrogene activiteit. Toegevoegd aan andere dagelijkse hormoonontregelaars, zou het daarom mogelijk borstkanker kunnen bevorderen.

 

 

Polystyreen

Eetbakjes om mee te nemen, vleesbakjes, vis, plastic wegwerpbestek en glazen, yoghurtpotten.

Vrijkomen van styreen, vermoedelijk kankerverwekkend

 

 

Anderen, waaronder PU (polyurethaan)

Melamine - Herbruikbaar plastic of bamboe servies / Polyurethaan = spandex

 

 KINDEREN :

Abs, SAN : Lego, Playmobil, harde delen van poppen, rammelaars, bijtringen, koffers

Polycarbonaat : doorzichtige Lego, ander hard plastic speelgoed.

EVA : Schuimpuzzelmat

Potentieel kankerverwekkend. Bevordert het ontstaan ​​van nierstenen / PU = synthetisch rubber (op petroleum gebaseerd molecuul)

 

KINDEREN :

Abs, SAN : Stabiele kunststoffen, lange levensduur.

 

 

Polycarbonaat : Bevat BPA (Bisfenol A - disruptor E)

EVA : Bevat formamide (mutageen en reproductietoxisch).

 

Voor meer informatie over kunststoffen verwijs ik u naar de brochure "Plastic is geen automatisme" uitgegeven door de vzw ecoconso [2], waarvan hier een uittreksel:

Plastic kan schadelijk zijn voor je gezondheid

Wanneer u voedsel eet dat in plastic is bewaard of wanneer een kind op een voorwerp kauwt. Dit zijn situaties waarin verbindingen van plastic naar het lichaam kunnen migreren en we vervolgens worden blootgesteld aan (potentieel) kankerverwekkende stoffen, hormoonontregelaars...

Deze migraties zijn bekend en worden beheerst door standaarden. [6] Maar normen veranderen en wat vandaag mag, kan morgen verboden zijn , bijvoorbeeld bisfenol-A dat in babyflesjes is verboden.

Ook de (Belgische) Hoge Gezondheidsraad adviseert om glas als voedselcontainer te verkiezen boven plastic of ingeblikt voedsel (omdat ze een plastic coating bevatten). Ook raadt hij af om voedsel in plastic bakjes op te warmen . [7]"

 

Om af te sluiten, zijn hier enkele cijfers die je duizelig maken :

Om plastic te maken gebruiken we veel olie, een niet-hernieuwbare grondstof. Er is 2 kg ruwe olie nodig om een ​​kilo PET te produceren , het plastic waarvan flessen gewoonlijk worden gemaakt. [1]

Er wordt geschat dat er in onze oceanen zijn

  • 8 miljoen ton "big waste" plastic . [3]Dit is slecht beheerd afval dat in de oceanen terechtkomt (plastic zakken, schalen, flessen, enz.). Alleen al voor de Middellandse Zee hebben we het over 570.000 ton plastic afval per jaar! [4]
  • 0,8 tot 2,5 miljoen ton "primaire" microplastics , afkomstig van ons gebruik van kunststoffen. [5] Bijvoorbeeld de microbolletjes in bepaalde cosmetica, de vezels van synthetische kleding die loskomen bij het wassen of zelfs de slijtage van autobanden.

bronnen:

[1] Bron: https://www.bafu.admin.ch/bafu/fr/home/themes/dechets/guide-des-dechet-

-az/pet-flessen.html

[2] https://www.ecoconso.be

[3] Bereik van 4 tot 12 Mt, in de literatuur vaak gemiddeld 8 Mt. Plastic afval dat van het land in de oceaan terechtkomt -> https://www.iswa.org/fileadmin/user_upload/Calendar_2011_03_AMERICANA/Science-2015-Jambeck-76 8-71__2_.pdf (2015)

[4] WWF-studie, juni 2019 -> https://press.wwf.be/un-traitement-inadequat-des-dechets-plast-ques-fait-de-la-mer-mediterranee-un-egout-a- open-sky-volgens-een-nieuw-wwf-onderzoek . Het afval komt vooral uit Egypte, Turkije en Italië.

[5] IUCN, 2017 -> https://portals.iucn.org/library/sites/library/files/documents/2017-002.pdf

[6] Dit artikel van het Belgisch Verpakkingsinstituut behandelt het onderwerp -> http://ibebvi.be/src/Frontend/Files/userfiles/files/Migration%20of%20cyclic%20polyester%20oligomers %20EN%20NL %20EN%20final %2003%2018.pdf

[7] Publicatie nr. 9404 van mei 2019 -> https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/avis_9404_physic al_chemical_environmental_hygiene.pdf