DIY: Fabriquer son emballage réutilisable à la cire d’abeille - Nature For Kids

bijenwas wikkel

Bron: LaHandQuiCoud

Lichtgewicht, waterdicht, ecologisch, zuinig, geen afval en geen plastic , bijenwasfolie is ideaal om aluminiumfolie, cellofaan of wegwerpzak te vervangen. Het kan ook worden gebruikt om een ​​schaal, een pot of een pot af te dekken. Het conserveert voedsel en beschermt het tijdens transport. Nog lekkerder is het als alles zelfgemaakt is.

Noodzakelijk materiaal :

  • Een schone en lichte stof van hennep, biologisch katoen of linnen. Het liefst rechthoekig, maar kan ook rond zijn. De stof moet groot genoeg zijn en breed genoeg randen hebben om het voedsel dat je wilt verpakken volledig te omringen.
  • bijenwas
  • 2 vellen bakpapier
  • 1 kokosknop
  • 1 stuk touw

Hoe te gebruiken :

Optioneel: Als de stof te gekreukeld is, strijk deze dan kort. U kunt ook een kleine zoom naaien om te voorkomen dat de stof gaat draaien.

Om te voorkomen dat er was op je strijkplank komt, leg je eerst een schone, droge handdoek neer die groter is dan je bakpapier.

Stap 1 :

Leg op je strijkplank een vel bakpapier met daarop de stukken stof. Plan, afhankelijk van uw behoeften, stukken stof van verschillende afmetingen.

2e stap:

Bestrooi de stof gelijkmatig met bijenwas . De stukken was kunnen op afstand van elkaar worden geplaatst op basis van hun grootte. We hebben genoeg aangebracht zodat de was alle gesmolten stof doorweekt. Bedek de stof met een tweede vel bakpapier.

Stap 3:

Verwarm het strijkijzer tot ongeveer 150°C (weergegeven door 2 punten) zonder stoom.

Strijk door het strijkijzer over de hele stof te strijken. De was smelt snel.

Dankzij het bakpapier is het mogelijk om transparant te zien waar de was gelijkmatig is gesmolten. Het zal nodig zijn om te controleren of de was over het hele oppervlak is verspreid, om een ​​effectieve en resistente ecologische verpakking te verkrijgen.

Stap 4:

Laat minimaal 4 tot 5 minuten drogen met het bakpapier, voordat je het voorzichtig verwijdert. Het is niet nodig om beide zijden van de stof te doen, één is genoeg.

Voeg indien nodig was toe: til het bakpapier van bovenaf op, plaats de was en strijk opnieuw. Er mogen geen stukjes blanco stof meer over zijn.

Stap 5:

Zodra de stof droog en afgekoeld is, naait u de knoop aan één kant. Bind het ene uiteinde van het touw eraan vast.

Gebruik en onderhoud

Deze verpakking kan gebruikt worden voor het verpakken en transporteren van sandwiches, koekjes, koekjes, fruit... Kortom, alles wat niet vloeibaar is, kan lekken (zoals kwark) of zeer gevoelig is voor besmetting door ziektekiemen (zoals vers vlees).

Plaats het voedsel gewoon in het midden van de verpakking, wikkel het in en houd het op zijn plaats met een touwtje. Dat we aan het einde van de race gewoon om de knop wikkelen. Je kunt de verpakking gemakkelijk opvouwen.

Het kan ook worden gebruikt als aluminiumfolie of vershoudfolie in contact met onze handen, de met was gecoate stof wordt zacht en kan uw containers bedekken en op zichzelf staan ​​aan de zijkanten.

De verpakking wordt met de hand gewassen met lauw water en afwasmiddel ( ecologisch of huisgemaakt ). Goed uitspoelen en afdrogen. Geen wasmachine of warm water , het kan de was doen smelten.

Na verloop van tijd zijn de plooien gemarkeerd, het is noodzakelijk om de stof opnieuw te laten weken met was. Reinig het gewoon en start het proces opnieuw.

Waarom aluminium en rekfolie vermijden ?

Aluminium: de ophoping ervan in het lichaam verhoogt waarschijnlijk het risico op kanker, vooral als het in de oven wordt verwarmd. Aluminium is aanwezig in voedselaluminium, in cosmetologie en in chirurgie. De EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) heeft een "aanvaardbare inname" voor aluminium vastgesteld van 1 mg per kilogram gewicht per week. In de praktijk is het dus beter om voedselbronnen van aluminium te vermijden (voedingsadditieven E173, E541, E420, aluminiumfolie, enz.).

De rekfolie: Dagelijks gebruikt om onze bereidingen te bewaren en in commerciële voedselverpakkingen, is het potentieel gevaarlijk voor de gezondheid. Bisfenol A (BPA) zou kankerverwekkend zijn als het in direct contact komt met voedsel. Zoals bij elk plastic materiaal, vereist de productie de winning van olie, wat bijdraagt ​​aan de vernietiging en vervuiling van ecosystemen. Wanneer het plastic materiaal in contact komt met voedsel, kunnen hormoonontregelaars van additieven in het voedsel migreren.